2 / 2015: het begin. De Volksbijeenkomst over windturbines Randdijk in Teut-city

Op een mooie herfstdag, eind september 2015, besloten Frannie Frotter en Chienny de Volksbijeenkomst over windturbines in het Huis van de Wijze Leiders en Volksbeschermers in Teut-city bij te wonen. Die avond zou er namelijk informatie worden gegeven over de plaatsing van windturbines op het bedrijventerrein Randdijk, vlak achter de wijken Fatum en Welgesteld, gelegen aan de rivier. We wilden weten waar die dingen nu écht moesten komen te staan.

In de loop der tijd hadden we de naam Randdijk – het gebied waar wij woonden dus – wel voorbij zien komen als windenergie locatie in een pamfletje van RivierRegio, maar Randdijk is 2,5 kilometer lang, dus gingen de alarmbellen niet direct af. Door alle drukte, professioneel en privé, hadden wij er niet veel aandacht aan kunnen besteden. Wel hadden we ergens in het voorjaar een enquête van Teut-city over hoe wij dachten over windturbines op Randdijk ingevuld (de wijk Fatum wilde ze dus niet). En niets meer van gehoord, en ook niet meer over nagedacht, eigenlijk.

Ik had al een raar voorgevoel over deze avond, en was daarom vastbesloten hier naartoe te gaan. Wat waren de Wijze Leiders allemaal van plan? Waar zouden die windturbines nu komen? Een heel stuk verderop, leek me. Daar is immers veel meer ruimte, en een flink grotere afstand tot woningen.

We waren daar dat jaar al eenmaal eerder geweest. Op 26 mei, de verjaardag van Chienny notabene. Reden: er waren wat wazige plannen voor de ruimtelijke herinrichting van onze straat, na het vervangen van het riool. Op de tekening waren extra parkeerplaatsen ingetekend, waarvan twee stuks zo ongeveer in onze woonkamer. Als je bedenkt dat de straat zo breed is dat twee auto’s elkaar niet kunnen passeren, kunt u zich voorstellen, dat wij zeer verbaasd waren, dat er alsnog extra parkeerplaatsen waren ingetekend; recht voor onze deur. Vanzelfsprekend bedacht door de Wijze Leiders en hun Dienaren. Zo vanachter het bureau. Daar worden de meest wilde plannen ontwikkeld en vervolgens uitgevoerd. Zonder te gaan kijken hoe het er in het echt uitziet. De Opper Leider woont notabene in een andere stad, evenals twee andere Wijze Leiders. Waarom zou je je dan ook verdiepen in Teut-city?

Chienny sprak voor het eerst van zijn leven in bij de Volksvergadering, en gelukkig verdwenen de parkeerplaatsen van de tekening. Hoera. Een ramp voorkomen. Dachten we. Terwijl op diezelfde avond, de ‘snode’ plannen voor windturbines achter ons huis in diezelfde Volksbijeenkomst er bijna werden doorgedrukt. Compleet met een toetsingskader om de scherpe kantjes voor de bewoners van Fatum eraf te halen. Ter inzage en reactie gedurende de zomervakantie. Zonder voorafgaande Volksbijeenkomst voor de bewoners van die wijk. Omdat de verantwoordelijk Wijze Leider Snaky had gezegd, dat inspraak marginaal was. Dat besluit ging niet door, omdat sommige Volksbeschermers toch eerst nog een dagtrip per touringcar wilden maken om een windturbine in het echt te aanschouwen. Om te kijken hoe die er nu in het wild uitzag, voordat ze definitief een ja konden geven. Jammer genoeg niet om met bewoners te praten, die er al jaren ervaring mee hadden.

Windturbines Randdijk

En nu zijn wij hier weer. Door het eerdere voorval met die parkeerplaatsen, en een langdurige geschiedenis met Klerken om onze bomen achter het huis te kunnen behouden, is het helaas duidelijk: de Overheid in Teut-city communiceert niet goed. Die ervaring hebben wij in het prille begin dat wij hier kwamen wonen, al meegekregen.

Frannie Frotter en Chienny zijn nooit eerder in directe aanraking zijn geweest met Wijze Leiders, Volksbeschermers en Volksbijeenkomsten. En lezen zéker geen regiopamfletten, die elke week in RivierRegio worden verspreid en die achteraf vol blijken te staan met ‘omfloerste’ informatie, die levens van mensen cruciaal kunnen veranderen. Niet omdat we ze niet willen lezen. Maar simpelweg, omdat we er de tijd niet voor hebben, de pamfletten de helft van de tijd ontbreken, evenals de informatie. En omdat we gewoon de krant willen lezen als we eindelijk vrij zijn.

We hadden namelijk de tamelijk naïeve opvatting: de Overheid communiceert rechtstreeks met de burgers als het om vergaande besluiten in hun stad gaat. Per brief, persoonlijk geadresseerd én tijdig. Door de eerder gebleken incompetentie, waardoor ons wantrouwen tegen de Teutcitiaanse overheid al was aangewakkerd, werden wij geprikkeld om deze Volksbijeenkomst maar te bezoeken.

Bij binnenkomst is goed te zien dat meer mensen gezonde argwaan hebben gekregen. De zaal is rijkelijk gevuld met burgers uit de wijken Fatum en Welgesteld. Allemaal zijn zij benieuwd naar de informatie over de Windturbines, die de Wijze Leiders nu eindelijk bekend gaan maken.

‘Nee zeggen is geen optie en inspraak marginaal’

De zaal is professioneel ingericht met een groot scherm en er staan meerdere personen die blijkbaar allemaal iets gaan vertellen. Een van de Wijze Leiders is er ook, genaamd Snaky. Het is namelijk zijn projectje als Wijze Leider Duurzaamheid. Zijn rechterhandje, Glomolia, neemt de strak geregisseerde show voor deze avond voor haar rekening, terwijl Snaky er ultra-relaxed bij staat, als het boegbeeld van de Groene Goden beweging, die Lage Landia tegenwoordig zovelen telt. De afgevaardigde ingenieur van het ingehuurde onderzoeksbureau, dat alle rapporten heeft geschreven en berekeningen heeft gedaan, vertelt met groot enthousiasme, hoe mooi het is, dat er een geschikte plek in Teut-city is gevonden voor windturbines. Hij vertelt zelfs, dat hij het zo jammer vindt dat hij zelf niet zo’n mooie windturbine in zijn directe woonomgeving heeft, omdat er van overlast geen sprake is. Een lofzang op de turbines. Ik vroeg hem, waarom hij dan niet een weekje onder zo’n windturbine ging kamperen, om te kijken of zijn dromen overeenkwamen met de werkelijkheid? Een vriendelijke glimlach was het antwoord. Mooie plaatjes en nog leukere grafiekjes moeten de blijde boodschap versterken. Maar nog steeds is de exacte locatie niet duidelijk.

Aangezien ik niet als de meest geduldige persoon te boek sta, begin ik al na tien minuten op mijn stoel te schuiven. Hier is een ‘cover-up’ aan de gang. Ik voel het tot in mijn tenen. En dus wacht ik niet geduldig tot het vragen-kwartiertje, dat speciaal is ingeruimd op de agenda, en ik begin dwars er doorheen lastige vragen te stellen. Dat is overduidelijk niet de bedoeling, maar de enthousiaste turbine-fan van het onderzoeksbureau en Glomolia kunnen geen grip meer krijgen op de zaal, die nu allemaal vragen gaat stellen. Snaky neemt het over. Snaky de Wijze Leider Duurzaamheid geeft na flink aandringen de locatie prijs: “Randdijk op het terrein van Mannema”, een grote offshore producent.

Chienny en ik stoppen even met ademhalen en kijken elkaar verschrikt aan. Dat is achter ons huis op nog geen 500 meter afstand. Nét achter het bedrijventerrein Randdijk, waar ruim 2100 woningen binnen een straal van 1000 meter liggen. Naast twee BRZO chemische bedrijven; twee van de 450 gevaarlijkste bedrijven van Lage Landia. Dat kan niet waar zijn. Het rumoer in de zaal wordt steeds luider. Anderen kijken opgelucht, bewoners van de wijk Welgesteld, een flink stuk verderop. Zij ontsnappen de dans. Fatum en een stuk van Welgesteld niet.

Ondertussen wordt Snaky steeds nerveuzer en probeert met man en macht de boel in bedwang te houden. Als een echte specialist vertelt hij: “dat Randdijk de beste plek is voor windturbines, opgelegd door Gewest Zuid, en dat ze er gewoon moeten komen. Nee zeggen is geen optie en inspraak marginaal”,  besluit hij zijn verhaal.

Op de gang fluistert een Volksbeschermer mij in het oor, “dat we ons erbij moeten neerleggen. Er komen twee windturbines van 180 meter hoog op Randdijk, gebouwd door initiatiefnemer Windreus.” Hij adviseert nog snel een bewonerscomité op te richten, zodat er nog wat tegengas kan worden gegeven als het gaat om ‘verzachtende maatregelen’. Maar het is een gelopen zaak.

Volledig opgefokt komen wij weer thuis. Ik wil eigenlijk al de koffers gaan pakken, verhuiswagen bestellen en het Te Koop-bord in de tuin. De maat is vol. Teut-city blijkt een maffia tintje te hebben. Wat is dit voor smerig spel? Want smerig is het. Dat heb ik geroken. Er klopt een hoop niet.

Na wat nachtjes slapen valt het besluit. De verhuiswagen kan even wachten. Eerst gaan we in verzet. Tegen beter weten in, maar dat past wel bij mij en Chienny. Het recht zal zegevieren, en overtuigen doen we met gezond verstand en feiten. Denken we.

Frannie Frotter©

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.