7 / Inspreken in het Huis van Teut-city 24 november 2015

Als Bewonerscomité komen we al snel weer bij elkaar. Vergeten is de dolle vreugde bij zowel Justus, mijzelf en Knuffel. We bedanken de anderen voor hun goede instinct, en we gaan zitten broeden op hoe we nu verder moeten. Behalve de brief aan de Wijze Leiders, moet er meer gebeuren, vind ik, ongeduldig als altijd.

Zo langzamerhand begin ik steeds meer te snappen hoe Volksbeschermers en Wijze Leiders de boel besturen. Wijze Leiders verzinnen iets, en de Volksbeschermers keuren dit goed, dan wel af. Of ze verzoeken de Wijze Leiders om hun plannen (iets) te wijzigen. De Volksbeschermers hebben het laatste woord. Dat laatste is goed nieuws. Dit betekent dus, dat als wij ze goed uitleggen wat er nu allemaal speelt in onze wijken Fatum en Welgesteld, zij gewoon actie moeten nemen voor de bewoners. Zij hebben namelijk het vetorecht over de plannen van de Wijze Leiders. Waarom ze hun vetorecht dan niet eerder hebben gebruikt, is een gedachte die ik maar even apart zet. Ik moet er maar op vertrouwen dat ze verkeerd zijn voorgelicht door Snaky. En we hebben hun hulp nu hard nodig.

De ‘adder’ onder het plotseling ingetrokken windturbineplan op Randdijk, is inmiddels uitgegroeid tot een zeer volwassen formaat slang. Na alle stukken goed te hebben bekeken, zien we namelijk de strategie die de Wijze Leiders van Teut-city hebben opgepakt: door het afblazen van Randdijk als locatie voor windenergie, neemt Gewest Zuid de regie over. En Gewest Zuid kan, door haar bevoegdheden, alles negeren en de Windreus met zijn turbines gewoon zijn gang laten gaan. Als Teut-city dus geen alternatieve locatie aanbiedt, geven de Wijze Leiders uit Teut-city dus opnieuw Gewest Zuid de schuld hiervan. De windturbines komen dan alsnog op Randdijk, en de Teutcitiaanse Wijze Leiders wassen hun handen in onschuld. Zij hebben er dan op papier namelijk alles aangedaan om Randdijk af te blazen, terwijl ze weten dat dit in de praktijk niet genoeg is. Welkom in de wereld van de politiek.

Alternatieve locaties in ruil voor Randdijk

Het is dus absoluut noodzakelijk dat Teut-city de alternatieve windturbinelocaties aanbiedt in ruil voor Randdijk. Alleen de Volksbeschermers in Teut-city kunnen dat afdwingen. Maar allereerst moeten de Volksbeschermers dus worden opgeroepen het voorstel van hun Wijze Leiders, om af te zien van windenergie op Randdijk, goed te keuren.

Op de 24e hebben zij een Volksbijeenkomst, waar ook door de bewoners kan worden ingesproken. Na mijn vuurproef bij Gewest Zuid, besluit ik om weer de stoute schoenen aan te trekken. Ik schrijf me in namens het Bewonerscomité en vraag spreektijd aan. Dit betekent weer veel oefenen met de stopwatch, het juiste pakje aan en met de hele club naar het huis van de Wijze Leiders en Volksbeschermers. Het is voor de derde keer dit jaar, dat ik daar ’s avonds binnenstap.

De zaal zit stampvol en ik krijg het opnieuw Spaans benauwd. Was er bij Gewest Zuid een mooi spreekgestoelte aanwezig, waar ik mijn uitgetikte toespraak in enorme koeienletters kon voorlezen – hier sta ik midden in de zaal voor een microfoon met mijn blaadjes in mijn handen. Alle lichaamstaal wordt dus overduidelijk waargenomen, en dat maakt in het algemeen mensen nog nerveuzer. Mij dus zeker ook.  Het zal wel precies de bedoeling zijn, zodat bewoners zich wel twee keer bedenken, voordat ze weer langskomen in hun Huis. Goed. Diep ademhalen en snel van start, want vijf minuten is krap.

Met de Randdijkers hebben we de inspreektekst nauwkeurig doorgesproken. Knuffel gaf aan, dat we met een zachte aanpak meer zouden bereiken. Ik ben daar niet van overtuigd, maar we hebben een  compromis bereikt. We moeten immers de Volksbeschermers aan onze kant zien te krijgen, en dat doe je niet door direct met azijn te gaan strooien.

De kern van  onze tekst bestaat uit de verzoeken die we al bij Gewest Zuid hadden gedaan: de onderste steen boven in de vreemde besluitvorming, en zorgen dat Randdijk verdween van de gewestelijke windturbinekaarten. Er zijn immers veel ‘betere’ locaties in Teut-city beschikbaar. Er moest snel gehandeld worden door de Wijze Leiders, want Gewest Zuid staat open voor een verzoek uit Teut-city om alternatieve locaties in ruil voor Randdijk aan te bieden. Ik houd ze voor dat door Randdijk nu af te wijzen, Gewest Zuid Teut-city NIET ontslaat van haar verplichting deze opgave te realiseren. Sterker nog: het gevaar bestaat dat Gewest Zuid de regie overneemt, en dan blijft Randdijk als locatie gehandhaafd. De Wijze Leiders van Teut-city hadden namelijk getekend voor deze locatie in 2014. Ze moesten dus opschieten met een officieel verzoek aan Gewest Zuid. Het is laat, maar nog niet te laat. Ik sloot af met: ‘Laten we dit samen oplossen.’

‘Samen’ blijkt later een lastige opgave te zijn. ‘Samen’, daar doen de bestuurders van Teut-city niet aan, als het niet in hun straatje past. Maar goed, wij zijn nog fris in de lokale en regionale politiek, en gaan uit van het goede, juiste en vooral: het idealisme waardoor de Volksbeschermers in de politiek zijn gestapt. Ondanks de aanwijzingen die er waren, geven wij ze nog het voordeel van de twijfel.

De vijf minuten spreektijd – inclusief een waarschuwing tussendoor (ook weer 10 seconden eraf) van de Voorzitter dat ik niet over de vijf minuten heen mocht – zijn om en het blijft stil. Geen vragen. Bij de Provincie wel, maar hier niet. Wel een bedankje van een aantal Volksbeschermers, en sommigen discussiëren onderling wat over mijn inspraaktekst, maar dat is het wel. Er moest inderdaad wat gebeuren, is de algehele teneur. Het voorstel van de Wijze Leiders om af te zien van windturbines op Randdijk, ja, daar staan ze wel achter. Maar ons verzoek om zo snel mogelijk een brandbrief aan Gewest Zuid te sturen om alternatieven voor Randdijk aan te bieden, daar worden de snoetjes van de Volksbeschermers niet heel enthousiast van. Want er is toch ook nog een concept toetsingskader voor Randdijk? Met aanpassingen voor het geluid en zo? Dan hebben we er toch minder last van?

De moed zinkt ons in de schoenen. Wat is dit voor een onprofessionele bende? Die eigenlijk amper iets weten van windenergie, de gevolgen en het hele besluitvormingsproces. Deze mensen, die voor ons burgers cruciale besluiten nemen, die moeten ons gaan helpen? HELP!

De volgende weken

Door al het spitten op internet – lang leve het digitale tijdperk – krijgen we steeds meer kennis van wat er gaande is in Lage Landia op het gebied van windturbines. Wij in Gewest Zuid staan nog helemaal in de kinderschoenen, als je kijkt naar wat er zich in het noorden van Lage Landia al afgespeeld heeft. Er bestaan maar liefst 160 actiecomités tegen windturbines, die te dicht bij bewoners worden geplaatst. We zijn dus zeker niet de enigen. Chienny en ik worden lid van een Club die de Rijks Bewonersbelangen bij Windturbines (CRBW) beschermen. De bestuursleden komen uit het Noorden van Lage Landia en strijden al jaren tegen de windturbines. Inmiddels zijn zij al door de wol geverfd en hebben zeer nuttige informatie over alle tactieken van de Overheid om die windturbines er overal door te drukken. Voor hun jaarlijkse vergadering in december, rijden Chienny en ik naar het Noorden om ons licht op te steken. We hebben er een hotel aan vastgeplakt, want we zijn allebei doodmoe en eigenlijk is deze bijeenkomst alweer te veel. Maar we hebben snel meer kennis nodig, dus het moet. Justus past op de poezen, gelukkig.

De voorzitter van de Club is een bijzonder intelligente man, met een heerlijk gevoel voor humor en zeer veel realiteitszin. De kernboodschap op deze bijeenkomst is: hoe democratisch is Lage Landia eigenlijk? Wie beschermt de burger?

Onze overtuiging dat Wind op Land gewoon onzin is, wordt door velen gedeeld. Lage Landia is te klein voor windturbines zo dichtbij de bewoners, die gek worden van hun uitzicht, geflikker van de lichtjes op de turbines ’s avonds, en het ergste: het geluid en de laag frequente tonen, die een ware aanslag op de gezondheid vormen. De opbrengst van de windturbines is gering, de kosten enorm, en worden ook nog eens door de burgers betaald via de energierekening. Zonder goedkeuring hiervoor en zonder inspraak, waar die dingen geplaatst worden. De gevolgen voor de bewoners: waardevermindering van het huis, huis niet meer te verkopen, huis onder water (minder waard dus de bank gaat zeuren over hogere en snellere aflossing), verhuisvergoeding of compensatie, als bewoners er vandoor willen. Planschade is een wassen neus. Daar is geen geld voor uitgetrokken. Ja, die mooie speeltuin voor de buurt, dat is een lokkertje van de Windreus. En gezondheidsproblemen door die zware turbines. Slagschaduw die mensen tot waanzin drijft. Het duizelt ons. Het is dus nog vele malen erger dan we dachten. Tijdens die bijeenkomst werd ons duidelijk dat de burger verliest, want die heeft geen tijd om al die stukken door te spitten en tegelijkertijd actie te voeren. Chienny en ik keken elkaar aan: dat was precies wat we nu aan het doen waren en dat had al een hoop ellende aan democratische besluitvorming opgeleverd. Waren we dan anders?

Het regent die dag. Dat vergeet ik nooit meer. Donker en regen. Ook als we er om vijf uur uitrollen, blijft het regenen. We rijden snel naar mijn geboortestadje om te gaan eten, en worden pas weer vrolijk als we in de etalages allemaal Zwarte Pieten zien hangen in de etalages van de winkels. Dat is voor ons een teken: burgerlijke opstand en ongehoorzaamheid. We nemen in het hotel nog een paar flinke bellen wijn, en besluiten dat we doorgaan met ons verzet. Dit moet gestopt worden. Hoe dan ook. Maar wel op creatieve wijze, dat is duidelijk. Anders gaan we het niet redden.

De hele boel is doorgeschoven naar 15 december voor een definitief besluit door de Volksbeschermers. En wij worden ondertussen steeds radelozer. Die brief met dat verzoek moet eruit naar Gewest Zuid. Dit is een vertraging die Teut-city zich niet kon veroorloven. Ze doen het expres. Dat is wat wij ons steeds meer gaan realiseren. Dus komen we als bewonerscomité eindeloos vaak bij elkaar, en verzinnen steeds nieuwe dingen om de Volksbeschermers en hun Wijze Leiders het vuur aan de schenen te leggen. Persberichten, open brieven, brieven aan de ondernemers op Randdijk, brieven en flyers aan de bewoners. We houden niet op.

Ondertussen krijgen we berichten van enkele Volksbeschermers uit Teut-city naar aanleiding van onze vragen en verzoeken. Eentje was zo opgefokt, dat hij schreef, “dat wij geen goede burgers waren. We waren NIMBY’s (niet in mijn achtertuin)”. We schrijven terug, of hij ze dan in zijn achtertuin wilde hebben, namelijk in Slaapdam waar ze er wel succesvol uitgewerkt waren? Geen antwoord. Een andere “stelt onze legitimiteit als bewonerscomité ter discussie”. Wij antwoorden: “Een bewonerscomité dat in staat is gebleken om in enkele weken tijd de communicatie, die Teut-city heeft nagelaten, te realiseren? Die meer dan 1500 handtekeningen heeft verzameld voor Gewest Zuid om aan te tonen, dat er geen draagvlak is voor windmolens op Randdijk? Daarmee laat u zien dat u de mening van Wijze Leider Snaky deelt, namelijk: “inspraak is marginaal”. Dat is voor ons onacceptabel.”

Ik schrijf maar door en begin behoorlijk moe te worden. Ik raak met alles achterop: mijn eigen werk, het huishouden, aandacht voor alle poezen, mijn arme moeder én Chienny. Onze gesprekken gaan alleen nog maar over windturbines. Ik slaap slecht, ben alleen maar aan het malen, en word boos. Boos omdat er hier een smerig spel aan de gang is. We kunnen kletsen wat we willen, ze gaan echt niet meewerken. Logisch ook: van alle Volksbeschermers woont en niet eentje in Fatum, komen we achter. Ook wordt duidelijk, dat Fatum als een probleemwijk bekend staat: lage inkomens, werkloosheid en sociale problemen. Dat was bij Chienny en mij niet bekend toen we hier kwamen wonen, en wij herkennen dit beeld ook niet van onze wijk. De huizen hier zijn stuk voor stuk netjes en verzorgd. Hoe bescheiden sommige huizen ook zijn, je kunt zien dat hier mensen wonen die zuinig op hun huis zijn. Ook de huurwoningen zien er prima uit. Dus hoezo probleemwijk? Omdat er geen kasten van huizen staan, zoals verderop in Welgesteld of in Slaapdam? Is de wijk Fatum daarom minder? Dat spookt door ons hoofd en bespreken we in het bewonerscomité, dat we inmiddels vaker zien dan vrienden en familie.

Is dit de reden om de windturbines recht tegenover Fatum neer te zetten? Daar komt toch geen weerstand vandaan? We zijn het erover eens, dat dit heel goed meegespeeld kan hebben toen Snaky de keus maakte voor windturbines op Randdijk in 2014. Slaapdam, waar hij zelf ook woonde, wilde ze immers niet hebben. Dan maar naar Randdijk. Die houden hun kop wel. Probleem opgelost. Want behalve de Volksbeschermers, woonde immers de Opper Wijze Leider niet in Teut-city maar in Porttown en is ook een andere Wijze Leider gewoon in Schaapcity blijven wonen. Heb je dan binding met het stadje waar je plannen voor maakt?

Dankzij sociale media hebben we inmiddels een flink bereik opgebouwd om kennis, informatie en vorderingen te delen met onze achterban over de windturbines op Randdijk. Ik deed zelf alleen wat zakelijk met social media, omdat ik mijn privéleven graag afscherm. Maar nu moeten we er dus aan geloven. RanddijkTegenWind heeft een eigen facebookpagina en daar beginnen ook voor ons de problemen met mensen, die tegen ons zijn. Dit probleem heb ik lange tijd van een afstand bekeken en dan ben ik blij dat ik weinig doe met social media. Maar nu zijn we dus zelf aan de beurt. Iedereen mag zijn mening geven op onze denkbeelden en acties, maar dan graag wel op een fatsoenlijke manier en open voor discussie. Bij de meerderheid van die bezoekers, bleef dit dan ook beperkt tot vraag en antwoord, en soms het advies om een eigen facebookpagina te beginnen, als ze het niet met ons eens zijn. Het kost mij enorm veel tijd om hier allemaal op te reageren, kom ik al snel achter. Ook dat nog. Een bezoeker van onze pagina maakt het wel heel bont. Hij valt mij persoonlijk aan op het feit, dat wij strijden tegen windturbines op Randdijk. En niet eenmaal. Nee, hij schrijft dezelfde mening onder meer dan dertig artikelen. Ik geef deze man – het bleek om een man te gaan – netjes antwoord en hoop dat daarmee de kous af is. Maar hij gaat verder en beschrijft mij: “ als een welgesteld, verveeld vrouwtje dat haar riante woninkje in waarde zag dalen. Ik denk niet na over de toekomst van onze kindertjes, die die windturbines zo hard nodig hebben. Dat kan niet en mijn eigenbelang is de enige reden dat ik de windturbines niet wil hebben”, volgens hem. Dat gaat me te ver en daar heb ik ook helemaal geen tijd voor. Na enige tijd zoeken vind ik eindelijk de blokkeerknop op Facebook en sloot de Stalker, zoals ik hem inmiddels gedoopt heb, af van onze pagina.

D-day: 15 december 2015

De dag van de waarheid is inmiddels aangebroken. Vanavond hakken de Volksbeschermers in Teut-city de knoop door over de windturbines op Randdijk. Eindelijk! Allemaal naar het Huis van de Wijze Leiders. Inspreken kan niet meer. Het is nu aan de Volksbeschermers.

Bij binnenkomst zien we dat er veel belangstelling is voor deze bijeenkomst. Het is waarschijnlijk nog nooit zo druk geweest in het Wijze Huis (behalve dan op 8 mei 2014, toen heel Slaapdam uitliep om tegen de windturbines in hun achtertuin te protesteren).

De Volksbeschermers en Wijze Leiders zitten er kalm bij. Alsof alles al vooraf is besproken en afgestemd. Er komt af en toe wat verzet bij een paar Volksbeschermers, maar niemand heeft het over de consequenties bij Gewest Zuid van het afwijzen van Randdijk als aangewezen locatie voor windturbines. De Volksbeschermers nemen het voorstel van de Wijze Leiders aan om Randdijk als locatie te weigeren. Maar ze reppen geen woord over het behouden van de eigen regie, waar Snaky al die tijd op heeft lopen hameren. Er wordt ook geen toetsingskader vastgesteld. De nota van beantwoording, waarin nog enkele belangrijke hiaten zitten (antwoorden op vragen over het hele besluitvormingsproces en de kwestie Slaapdam uit 2014) die niet worden ingevuld. Wel wordt er een amendement van de Groene Golf aangenomen, met alle aandacht voor een duurzaamheidsbeleid en dus (weer) niet waar het feitelijk deze avond om draait: de opgave op Randdijk niet realiseren, en bij Gewest Zuid een alternatieve locatie aanbieden voor Randdijk. Oftewel: de verantwoording nemen voor de eigen keuzes, van de Wijze Leiders en de Volksbeschermers. Is dit een politiek spel? Is het een politieke zet om er via een omweg (Gewest Zuid) ervoor te zorgen, dat ze alsnog op Randdijk komen? En dan zonder kleerscheuren voor de Teutcitiaanse politiek?

De eerste reactie van het Bewonerscomité na deze vergadering is dan ook het gevoel dat we aan de goden overgeleverd zijn: het kan alle kanten op, en onduidelijk is wier belangen daadwerkelijk gediend worden met deze zet: die van de politiek, of de burger? Wij realiseren ons dat we in ieder geval verder moeten met Gewest Zuid om dit politieke spelletje te stoppen. En ook dat we nog lang niet klaar zijn. Het is eigenlijk pas begonnen. En ik ben nu al uitgeput.

Frannie Frotter©

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.