23 / Begin van de herfst blues

‘Snaky wordt de nieuwe voorzitter van RivierRegio Duurzaam, die zich hard maakt voor de windturbine op Hekseneiland’. Dat valt op een dinsdagmorgen in oktober rauw op mijn dak. Caesar treedt af als voorzitter, onder de noemer dat de opstartfase van deze club voorbij is. Met Snaky wordt nu een expert in huis gehaald om de energietransitie in RivierRegio te versnellen.

Ik bel snel met Justus die mij het bericht heeft toegestuurd. We zijn allebei stomverbaasd en verontwaardigd. Iemand die zo overduidelijk de bewoners van Fatum en Welgesteld voor het blok heeft gezet, eroverheen is gewalst met zijn ‘duurzame’ plannen voor windturbines met veiligheidsrisco’s en overlast voor duizenden bewoners in Teut-city, presteert het om het nu vanuit Schaapcity nog eens dunnetjes over te doen. Terwijl wij nog maar enkele dagen geleden met Caesar aan tafel hebben gezeten om hem duidelijk te maken, dat wij niet van plan zijn die windturbine op Hekseneiland te dulden.

Tijdens dat gesprek heeft hij met geen woord gerept over de nieuwe voorzitter. Wat een hypocrisie. Weg is het laatste restje vertrouwen in Caesar. Caesar, een eind 60er die een mooie aarde wil achterlaten voor zijn kleinkinderen. Die windturbine op Hekseneiland is zijn stokpaardje; een ‘windmolen’ voor en door de bewoners van Schaapcity. Wij hebben hem al diverse malen uitgelegd dat er nog genoeg kinderen wonen in Fatum, die last zullen gaan krijgen van ‘zijn’ molen. “Alles goed en wel”,  hebben wij hem verteld, “zet die windturbine molen dan op het terrein waar er al vier staan. Daar is plaats genoeg en het is ook nog eens een Gewestelijke locatie voor windturbines. Maar daar wil Caesar niets van weten. Hij woont namelijk zelf in de buurt van die vier windturbines, en ik krijg de indruk dat hij dat toch minder leuk vindt dan hij alsmaar roept.

En nu deze actie: Snaky die zijn team komt versterken en versnellen. Het is niet te geloven hoe dat werkt in overheidsland. Na het eerst volledig verprutsen, volgt de beloning in de vorm van allerlei nieuwe Gewestelijke ‘voorzitterschapjes’ en interim opdrachten. Een normaal mens ligt er finaal uit na zo’n carrière fiasco, en mag het uitzoeken. “Wat een wereld, en de dag moet nog beginnen”, mompel ik verslagen. De herfst slaat al flink toe op mijn humeur.

Reputatieschade

Waar Snaky weinig last lijkt te hebben van reputatieschade na zijn escapades, is de naam RanddijkTegenWind inmiddels bezoedeld met een zwarte rand. Een aantal propagandablaadjes begint te weigeren onze ingezonden stukken te plaatsen, en ook onze Stalker is weer druk bezig, ondanks de aanklacht. Hij heeft mijn raad opgevolgd om zelf iets op te zetten om zijn mening te verkondigen: BewustgroenTeut-city. Op zijn duurzame energiepagina emmert hij een eind weg over het feit, dat wij tegenstanders niet aan het woord willen laten op onze Facebookpagina, en dat hij de deur openzet voor alle meningen. “Veel succes ermee”, mompel ik tevreden. Ik heb me wel voorgenomen om iedere week even te checken wat hij er allemaal opzet, om de vinger aan de pols te houden.

En ja hoor. De tweede ‘ramp’ is binnen deze ochtend. De Stalker heeft foto’s van ons huis én dat van Justus op zijn website gezet inclusief grote, rode pijlen – en nog net geen exacte routebeschrijving – waar wij te vinden zijn. Dit alles vergezeld van een lieflijk verhaaltje waar deze aanstichters van het kwaad wonen. Dat ‘kwaad’, is het feit dat wij geen windturbines in onze achtertuin willen vanwege de overlast en gevaren voor de gezondheid van mensen die er te dicht bij in de buurt wonen. Wij belemmeren volgens hem de vooruitgang en de toekomst van alle kindertjes. Nu mag hij schrijven wat hij wil, maar dit gaat dus weer te ver. Hoeveel zieke geesten heb je nodig met deze opruiende praatjes, om ervoor te zorgen dat er straks rare dingen gaan gebeuren, nu heel de wereld kan weten waar wij, Randdijkers tegen windturbines, wonen? “Dan kunnen we straks zeker weer eieren van de ramen krabben? Of moeten de banden van auto het weer ontgelden, nadat ze al meerdere malen zijn lek gestoken? Zo wordt opkomen voor je leefomgeving wel een onveilige en dure aangelegenheid”, roept Chienny woest.  Dat was nu precies waarom we een aanklacht tegen de Stalker hadden ingediend, en hij houdt niet op.

Nadat Justus is aangeschoven, zijn we het er alle drie over eens, dat dit opnieuw een stap te ver is van de Stalker. Dit moet van zijn website af en direct. Justus gaat achter de wijkagent aan om hier werk van te maken, en ik kan eindelijk aan de slag met mijn eigen werk. Dat gaat niet echt lekker, na deze twee voorvallen. “Wordt het ooit nog eens normaal?”, vraag ik me enigszins triest af. In een aantal winkels in de buurt word ik met de nek aangekeken, afgeblaft, waardoor ik me begin af te vragen of dit met de windturbines te maken heeft. Gelukkig komt een groot aantal van mijn cursisten en opdrachtgevers van buiten dit gehucht, en zijn ze er niet mee bezig. Maar het begint me op te vallen, dat Teut-city en ik niet goed samengaan.  Dat de Volksbeschermers en de Wijze Leiders mij niet aardig vinden, omdat de waarheid hard is interesseert me niet zo. Maar als dit het gevolg is van de vele inspanningen die wij plegen om de leefbaarheid en veiligheid van duizenden mensen in onze wijken te redden, dan zit het me niet lekker. Zijn mensen dan echt zo zelfzuchtig? Kijken ze niet verder dan hun neus lang is? Zijn het werkelijk zulke kuddedieren, die achter het geblaat van hun ‘leiders’ aanhobbelen en niet zelf de feiten checken, laat staan zelf nadenken?

“Ja”, antwoordt Chienny. “Zolang ze er niet mee geconfronteerd worden, is dit de wijze waarop veel mensen reageren. Pas als het hun probleem wordt, worden ze wakker. En tot die tijd ben je gewoon een vervelend wijf met een grote bek die buiten de gebaande paden loopt. En daar houden de mensen niet van. Dus neus omhoog en gewoon doorgaan!”.

Teut-city, Gewest Zuid en Energielandschap de Loosberg

Voor de zoveelste keer stuur ik Foxy van Gewest Zuid een brief, waarin ik haar vraag om antwoord te geven op onze vragen over de onderste steen boven in het windturbineproces, en de rol van het Natuur en Recreatieschap waar zij voorzitter van is. Hoewel ze recent een nietszeggend antwoord heeft gegeven op een aantal uitstaande vragen van maanden daarvoor, heeft zij voor het gemak onze belangrijkste vraag genegeerd: “bewijs ons de zorgvuldigheid waarmee de belangen in het kader van de veiligheid en draagvlak zijn gewogen, door middel van een deugdelijke onderbouwing van uw besluit in dit windmolenproces”.

Mijn vraag is gebaseerd op het wettelijke ‘zorgvuldigheidsbeginsel’, waar ik niets van bespeur in dit hele proces. In hun reactie melden Ratty en Foxy, dat Randdijk op grond van degelijk onderzoek een voor windturbines geschikt bevonden locatie is. Als zich een initiatiefnemer meldt, dan kunnen zij niet anders dan deze toestemming geven om hier aan de slag te gaan. “Vervolgens wordt zorgvuldig op projectniveau onderzocht of, en onder welke voorwaarden, windturbines op de bewuste locatie (Randdijk) daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden”, schrijven ze doodleuk.

Onderzoek wijst dus uit dat windturbines mogelijk zijn op die locatie (WoodRiver natuurlijk weer) en later volgt opnieuw een (zorgvuldig) onderzoek, terwijl de Wijze Leiders deze locatie in een sneltreinvaart vorig jaar hebben teruggetrokken. Is hiermee is mijn vraag naar het zorgvuldigheidsbeginsel beantwoord?  Nee, ik vind van niet. De ‘deugdelijke’ onderbouwing is ook ver te zoeken.

Zuchtend stuur ik de dwingende ‘reminder’ aan Foxy uit. Ik word expert in het schrijven van dit soort brieven, de herhaal-brieven en het in de gaten houden van hun reacties.

Van Teut-city ontvang ik na lange tijd opeens een reactie op onze vraag waarom zij in vredesnaam in 2014 hebben getekend voor windturbines op Randdijk, terwijl ze deze locatie in 2011 hadden afgewezen. Het is een langdradig antwoord met veel herhalingen van voorgaande stukken waarom Gewest Zuid dit windturbinetraject ingezet heeft. Daar tussendoor zitten dan wat verrassende elementen. Wie de waarheid een zetje wil geven of dingen wil verbloemen, moet een goed geheugen hebben, en vooral consequent blijven en dat is hier niet het geval. Er staat:

“Om te voorkomen dat Teut-city de regie over de realisatie van windmolens op Randdijk zou verliezen, hebben de Volksbeschermers unaniem besloten om een intentieovereenkomst in 2014 met Gewest Zuid te ondertekenen. Dit bood Teut-city namelijk de kans om de regie in eigen handen te houden. De Wijze Leiders hebben de kans benut om gedegen (technisch) locatieonderzoek uit te laten voeren om geschikte windturbinelocaties op Randdijk te vinden en een toetsingskader op te stellen. Zoals genoemd gaf Gewest Zuid op dat moment geen ruimte om andere locaties te onderzoeken.

Naar aanleiding van dit onderzoek en uitgevoerde haalbaarheidsstudie hebben de Wijze Leiders en vervolgens de Volksbeschermers geconcludeerd Randdijk geen geschikte locatie te vinden om windturbines te realiseren. Er is hierbij niet alleen een afweging gemaakt op basis van inhoudelijk-technische aspecten, maar ook het ontbreken van draagvlak uit de samenleving is meegenomen. Zowel maatschappelijk draagvlak als de medewerking van de bedrijven leken onvoldoende.

Teut-city heeft haar bezwaren meerdere malen kenbaar gemaakt aan Gewest Zuid en zal haar standpunt voor wat betreft windturbines op Randdijk herbevestigen, indien gevraagd”.

“Zoek de verschillen”, bedenk ik me. In 2014 is een unanieme ommezwaai gemaakt van windturbines op de Loosberg naar Randdijk, na hevig oproer uit Slaapdam. Zelfs Babbel heeft nog geroepen, dat de Loosberg van de baan was en dat Gewest Zuid zich nu richtte op Randdijk. Een krappe maand later wordt er dan op de valreep unaniem getekend voor Randdijk. Merkwaardig. Er wordt gesteld dat Gewest Zuid destijds geen alternatief voor Randdijk accepteerde. Dat, terwijl de hoofdrolspelers van Gewest Zuid en Teut-city via het Natuur en Recreatieschap al in 2011 bezig waren met het ontwikkelen van een Energielandschap op de Loosberg. De Loosberg, die in 2013 ook als beste onderzoeklocatie voor windturbines uit de bus rolde. Dat kwam Snaky en consorten bij Gewest Zuid toen goed uit, want daar wilde hij zijn gedroomde Power-Tower windturbine plaatsen in een project, dat in het hele Rijk als schoolvoorbeeld van de perfecte mix van energie, natuur en recreatie moest dienen. Met Snaky als projectmanager: de duurzaamheidstovenaar van Lage Landia. Prestigieuze en ambitieuze plannen, verzegeld door het Natuur en Recreatieschap, waar Ratty, Foxy, Snaky nauw samenwerkten, en waar ook het geld vandaan kwam om deze wilde plannen te realiseren.

Om dit volgens Gewestelijke ‘spelregels’ te doen, werd voor het gemak de windturbinelocatie in 2013 en 2014 Riviergebied West genoemd en níet Randdijk. Immers, door het zo te noemen, werd het gebied vergroot, en kon de Loosberg vrolijk volgens de regels meedoen (en binnen een paar weken tijd weer afvallen, zoals nu blijkt) als windturbinelocatie. Geen haan die ernaar kraait. Met het tekenen behield Teut-city de regie over het windturbineproces, en niet Gewest Zuid. Dat was beter voor de bewoners, want dan kon er nog invloed worden uitgeoefend. “Wat voor invloed”, vraag ik mezelf verbijsterd af. Het is een en al achterkamertjesgedraai, waarbij het geen donder uitmaakt wie de regie heeft. Behalve dan voor de Slaapdammers blijkbaar. Die trokken fel van leer tegen windturbines in hun achtertuin, op 2500 meter afstand, omdat dat hun landschap zou bederven. Snaky nam dus de regie voor die wijk en liet zijn Power-Tower plannen snel vallen om vervolgens snel uit te wijken naar Fatum en Welgesteld. Snaky draaide klaarblijkelijk verwoed aan de regie-knoppen om de orkaan te bedwingen in Slaapdam. De regie voor Fatum en Welgesteld was van een andere orde. Toen wij maandenlang bij beide partijen aandrongen op antwoord op onze vragen wie er nu de regie had, nadat windturbines op Randdijk door het Wijze Huis in Teut-city waren afgewezen, kregen we geen antwoord. Inmiddels is onze ervaring, dat uiteindelijk niemand de regie neemt. Zelfs de eindverantwoordelijke in dit verhaal, Gewest Zuid, duikt onder.

Opvallend is de opmerking over ‘gedegen’ locatieonderzoek op Randdijk. Hier wordt gesuggereerd, dat er geen geschikte locatie kon worden gevonden en dat dit, aangevuld met gebrek aan draagvlak, redenen zijn geweest om de boel af te blazen.

Vergeten is blijkbaar, dat Snaky eind mei 2015 al probeert om het hele zaakje met toetsingskader en al tijdens de zomervakantie ter inzage te leggen voor de burgers. Hij had haast, want er was een initiatiefnemer die popelde om te starten met de bouw van windturbines op het terrein van Mannema. Ook Ratty wist dat toen al, want die was opgetogen, getuige een emailconversatie tussen hem en Snaky . In de zomervakantie notabene. Dan is er niemand die een zienswijze indient, en kan alles lekker door. Democratisch en transparant. “Leuker kunnen we het niet maken, wel sneller”, moet hij gedacht hebben. Randdijk had dus wel degelijk een geschikte locatie, ondanks dat ‘gedegen’ onderzoek dat nu naar voren wordt geschoven, waarin wordt aangetoond dat er geen geschikte locatie is te vinden op Randdijk. Hoe dubbel kunnen de Wijze Leiders het verzinnen?

Voor wat betreft het gebrek aan draagvlak voor windturbines op Randdijk, is het bijzonder te lezen dat deze conclusie pas eind 2015 wordt getrokken door de Wijze Leiders en Volksbeschermers van Teut-city. Ze wisten dit al veel eerder. In het voorjaar van 2015 bleek uit een enquête onder bewoners bij Randdijk, dat er onder ruim 80% van de bewoners géén draagvlak was voor deze windturbines. Wat is er destijds met die enquête gedaan? Medio augustus heeft onderzoeksbureau WoodRiver deze eindelijk gepubliceerd; niet de Wijze Leiders dus. Half augustus 2015 wordt de uitkomst van deze zo belangrijke enquête openbaar, terwijl de Volksbeschermers eind mei al door Snaky onder druk gezet werden om te beslissen over de windturbines op Randdijk, en deze informatie niet hadden. Waren de  Wijze Leiders dit vergeten door te spelen naar de Volksbeschermers? Of kwam de uitkomst van deze enquête ze gewoon niet ‘uit’? Snaky had er in ieder geval lak aan en ging door met zijn uitvoering.

Ik voel kregeligheid opborrelen door dit gedraai en gezwam. Kom een jaar later niet aan met de uitspraak: “onze Wijze Leiders en Volksbeschermers hebben geconcludeerd, dat het daar op Randdijk eigenlijk niet kon, inhoudelijk technisch”. Het kon en moest blijkbaar wel, en dat was ons ook in oktober 2015 zeer onomwonden medegedeeld: “Er komen twee windmolens van 180 meter hoog op het terrein van Mannema. En nee zeggen, is geen optie, inspraak marginaal”. Omdat het moest van Gewest Zuid.

In november 2015 stuurden de Wijze Leiders ons als eerste, een snel in elkaar geflanst persbericht toe, dat windturbines op Randdijk werden afgeblazen vanwege gebrek aan draagvlak. Geen woord over gedegen onderzoek, of dat het daar technisch niet haalbaar was. Als dit waar is, dan hadden ze het toch al veel eerder kunnen stoppen? Dan schrijft Ratty in juni 2015 toch niet dat hij blij is met de initiatiefnemer en maant aan tot haast? Dan stel je toch geen windturbinetoetsingskader met aangescherpte geluidseisen voor Randdijk op? Zonde van de tijd en het geld. Wij ontvingen trouwens dat persbericht eerder dan de Volksbeschermers van Teut-city, die van niets bleken te weten. Een staaltje van optimale, interne communicatie van Teut-city of pure paniek. En nu met dit briefje erbij, de bevestiging van verdraaiing van de feiten door onze Wijze Leiders. Ze zijn alleen gestopt met windturbines op Randdijk, omdat de weerstand uit zeer onverwachte hoek kwam, en groot was. De Wijze Leiders van Gewest Zuid en Teut-city waren blijkbaar geschrokken van onze eis, dat de onderste steen boven moest komen in de besluitvorming van deze windmolenaffaire. Anders was Fatum al lang opgezadeld geweest met twee reuze windturbines, was Snaky de held van RivierRegio geworden en had Gewest Zuid geen gezeur gekregen van die vervelende Randdijkers. Voor ons is het duidelijk: dit is behoorlijk onbehoorlijk bestuur en dat laten wij niet op ons zitten. Wat een bedrog. Ons humeur loopt gelijk met de invallende herfst; langzaam wordt het steeds donkerder.

Frannie Frotter©

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.