16 / Snaky in het nauw

Het is half juni, ’s ochtends vroeg, en ik ben voor de verandering een keer relatief tevreden bezig om mijn ellenlange actielijsten voor de vakantie af te werken. Ik vorder gestaag, op voorwaarde dat er geen enkele storing tussendoor komt. Briefje hier, verzoekje daar, spitten in de regionale molenmaterie om nog meer ellende boven water te trekken, laatste training geven, poetsen en de tuin aan kant maken. In een razend tempo, maar het vooruitzicht om Teut-city eventjes achter me te kunnen laten, geeft me vleugels. En ongestoord door te kunnen gaan ook.

Dan gaat de telefoon. Ik twijfel. Zal ik hem gewoon laten gaan. Ik ben zo lekker bezig. Toch neem ik hem op. Intuïtie? Het is een journalist van de Lage Landia Regionaal. ‘Of ik een brief heb gestuurd aan de Wijze Leiders om te klagen over het feit, dat Wijze Leider Snaky onterecht een academische doctorandustitel heeft gevoerd, en dat dit strafbaar is.’

Tja. Ik had pas één kopje koffie op en denk dat het daaraan ligt, dat ik even niet helemaal begreep waar deze goede man het over had. Ik vraag hem te herhalen wat hij zojuist had gezegd, en waarom hij bij mij kwam met die vraag.

De journalist herhaalt geduldig zijn vraag, en geeft aan dat hij dit de avond ervoor in het huis van de Wijze Leiders in Teut-city heeft gehoord; dat er min of meer door de Klerk de suggestie is gewekt, dat dit nieuws van de Randdijkers afkomstig is. Met of zonder koffie, nu ben ik goed wakker en woest.

Ik antwoord, dat die brief niet van ons afkomstig is. Punt. En dat het suggereren door die Klerk van Teut-city, onacceptabel is. De journalist is op zoek naar de brief, die aan de Wijze leiders en de Volksbeschermers was gestuurd, en de afzender dus. Daar ben ik nu ook wel benieuwd naar en nog benieuwder naar de inhoud. Ik futsel nog wat meer informatie over die klacht los en gniffel inwendig. Snaky had helemaal geen academische doctorandustitel. Dat hadden Chienny en ik al driekwart jaar geleden geconstateerd, toen wij hem voor de eerste maal ontmoetten bij de Molenavond. Niet dat iedere doctorandus even intelligent is, maar dit gaf gerede twijfel, hadden wij samen geconstateerd. Na nog wat snuffelen op zijn sociale media profielen, zagen we dat hij een deeltijdopleiding ergens had gedaan, die hem weliswaar een titel gaf, maar niet deze. Dan had Chienny het ook in anderhalf jaar kunnen doen, om vervolgens doctorandus te zijn. Of ikzelf, die weliswaar vijf jaar heb gestudeerd, maar de studie niet volledig heb afgerond en dus geen doctorandus voor de naam mag zetten.  Dat zou het leven heel wat eenvoudiger hebben gemaakt, lachten we verder bij een glaasje wijn.  En verder hebben wij er destijds geen aandacht meer aan besteed. Tot nu.

Verstoorde ochtend

Nadat ik heb opgelegd, rinkelt de telefoon opnieuw. Weer een regionale journalist, met dezelfde vraag. En opnieuw moet ik uitleggen, dat die brief niet van RanddijkTegenWind afkomstig is. Dat we helaas andere dingen aan ons hoofd hebben dan de doctorandustitel van Snaky. Hoewel dat wel een hoop verklaart van zijn hypocriete gedrag: “nee zeggen is geen optie”, en “inspraak is marginaal”, onderwijl het ‘plebs’ opzadelend met een hoop ellende om zijn eigen roem en glorie te vergroten. Dat past bij een echte Narcissus. Hij kan beter die titel gaan voeren; daar is hij wat mij betreft met vlag en wimpel voor geslaagd. Behalve dan, dat het strafbaar is om deze onterecht te voeren. Dat is hij in alle wijsheid even vergeten. Of is hij het in de loop der jaren zelf gaan geloven?

Nu ga ik dus eerst maar eens een hartig woordje spreken met mevrouw de Klerk van Teut-city. Die dame heeft mij al eens gewaarschuwd voor het ‘strippenkaart-principe’ van inspreken, en nu dus weer een actie richting de Randdijkers. Ik krijg haar gelukkig snel aan de lijn en val met de deur in huis: “ik wil die brief zien, waarin Snaky wordt beticht van valsspelen met zijn titel.” “Die krijg je niet”, was het antwoord van de Klerk. “Het is een anonieme brief”. “Anoniem en toch behandeld in de Volksvergadering gisteravond”, ga ik verder. “Nu ja, de schrijvers willen anoniem blijven”, verzucht de Klerk.  “En daarom suggereren jullie dat de Randdijkers dit gedaan hebben”, bijt ik haar toe. Ik geef aan, dat ik deze beschrijving van de twee journalisten heb gekregen, die mij ook als eerste hebben benaderd. Het wordt stil aan de andere kant van de lijn. Toch iets van schaamte vanwege dit uiterst onprofessionele gedrag van een Klerk en haar kompanen? Ik besluit het zo te laten, want ik heb nog werk te doen en dit grapje kost me al meer dan twee uur. Ik kom er toch wel een keer achter.

Snaky en zijn doctorandustitel

En ik kom er sneller achter dan ik wil. De journalisten leggen hun hand op de klachtenbrief van bewoners uit Teut-city over het onterechte doctorandustitelgebruik van Wijze Leider Snaky. Deze briefschrijvers zijn de Wijze Leiders en de Volksbeschermers blijkbaar ook zat, want zij hebben zich hier goed in verdiept. De bal was gaan rollen, omdat deze brief over Snaky niet genegeerd kon worden. Er zal ongetwijfeld achter de schermen flink zijn gewerkt om die brief in de doofpot te krijgen, maar dat is ze dit keer niet gelukt. De twee journalisten bellen me terug om te melden, dat ik het inderdaad niet ben geweest. Aardig van ze. Toch een manier om mijn eerlijkheid weer eens duidelijk te krijgen. Ik kreeg immers steeds meer de indruk, dat mijn directheid bij de overheid van Teut-city en Gewest Zuid, verward wordt met duimzuigerij, en mijn felheid met emotionele labiliteit. Dat is ook een ideale manier om je ‘vijand’ onderuit te trappen, had ik gemerkt. Dus ga ik door het leven als een soort hysterisch, ongeleid projectiel, een nazaat van Don Quichot, die maar een eind weg gilt en vooral heel lastig is. Zwijgen, negeren, dan houdt het vanzelf wel op, zullen ze denken. Mooi niet, dames en heren Volksbeschermers. Mooi niet. Ik ga net zolang door als nodig is.

De krant verschijnt en daar staat een sappig stukje over Snaky in. Die doctorandustitel voert hij al vele jaren. Nog voordat hij Wijze Leider werd. Hoe meer ik erover nadenk, des te meer verbijsterd ik raak. Door die titel te voeren, heeft hij waarschijnlijk onder valse voorwendsels ook die Wijze Leiders’ functie kunnen bemachtigen. En omdat hij bekend staat als een fanatieke duurzaamheidsgoeroe, kletst hij menig tegenstander onder tafel door zich te beroepen op zijn doctorandus – dus ik weet het ‘al’ – titel. Machtsmisbruik en blinde ambitie? In ieder geval een strafbaar feit, en een doodzonde voor een politicus. Daar zijn er al velen op gesneuveld. Teut-city is er blijkbaar ook finaal ingetuind. Snaky heeft als gevolg die windmolenellende in Fatum en Welgesteld op zijn geweten, is onze insteek. Omdat hij dit zo bekokstoofd heeft, achter de schermen, op basis van zijn ‘specialisten’ aura. Alles lijkt in die richting te wijzen. Snaky heeft niet alleen de bewoners van Teut-city die hij verondersteld wordt te dienen, een rad voor ogen gedraaid met zijn molenbesluit, maar ook zijn collega Wijze leiders en Volksbeschermers. Of zitten ze er toch met zijn allen in, volgens hun monistische systeem? Ik word steeds nieuwsgieriger naar de afloop van dit ‘vuurtje’, dus we besluiten met de Randdijkers een Volksbijeenkomst in Teut-city bij te gaan wonen, een paar dagen later.

 Snaky komt er gewoon mee weg

Het is tjokvol op de publieke tribune van het Huis van de Wijze Leiders. Er hangt een nerveuze sfeer onder de Volksbeschermers en de Wijze Leiders. Rustig, maar gevuld met stress. Ze kijken niet eenmaal richting het publiek. Apart, als je bedenkt dat ze zijn aangesteld om datzelfde publiek te dienen. Inmiddels zijn we al niet anders gewend van onze Volksbeschermers in Teut-city. ‘Eigen kringetje eerst’ lijkt het credo, en daar horen die lastige Randdijkers uit Fatum en Welgesteld niet bij.

Al snel verschijnt er een spierwit weggetrokken Snaky voor de microfoon. We gaan allemaal rechtop zitten om niets te hoeven missen van zijn nederige, zacht uitgesproken toespraakje. Hij vertelt dat hij hier staat met knikkende knieën. Chienny en ik kijken elkaar grinnikend aan. Knikkende knieën? Hij heeft zeker een media-adviseur in de arm genomen. Zo’n kwetsbare opening is niets voor Snaky. Hij vervolgt, dat het niet zijn intentie is geweest om onterecht, niet welbewust te misleiden door het dragen van zijn academische titel. Hij gaat zo nog even door en biedt keer op keer zijn excuses aan. En dan is het klaar. Er wordt even geschorst. Voor de vorm natuurlijk. Dit is, zoals alles in Teut-city, allang voorgekookt in een besloten overleg, waarschijnlijk de avond ervoor.

Nu is het de beurt aan de Volksbeschermers. Het overgrote deel aanvaardt de excuses van Snaky. Een enkeling hamert wat harder op dit misbruik. Strafbaar feit passeert geen enkele keer de revue. De voorzitter van zijn eigen partij presteert het notabene om te melden, “dat vanaf vandaag er geen titels meer zullen worden vermeld op communicatiemiddelen. Dat is nergens voor nodig en zorgt alleen maar voor verwarring”. Ik voel de lachkriebels boven komen. Dit hoor ik toch niet echt?

De conclusie is, dat er geen verdere consequenties aan het vergrijp van Snaky worden verbonden, en dat hiermee de kous af is. Een zichtbaar opgeluchte Snaky haalt diep adem. Wij ook. Van verontwaardiging en ongeloof. Hoe bestaat het, dat een Wijze Leider, die al die jaren onterecht een academische titel voert, waarmee hij zich overduidelijk legitimeerde tot ‘duurzaamheidsspecialist’, en op die manier genadeloos zijn onzinnige en onverantwoordelijke windmolenplannen ten uitvoer kon brengen, ten koste van twee woonwijken, hiermee weg komen? Terwijl het een strafbaar feit is? Hijgend maken wij ons uit de voeten. Weg uit dit ‘Wijze’ huis, dat weer eens een staaltje van hypocrisie en gebrek aan integriteit had laten zien.

De volgende ochtend heb ik nog steeds een vieze smaak in mijn mond. Dit kan toch niet waar zijn? In overleg met Justus besluiten we een open brief aan de Volksbeschermers te schrijven, waarin we ons vertrouwen als burger in hun opzeggen naar aanleiding van dit staaltje van hypocrisie en doofpot ‘vullerij’. De brief liegt er niet om:

Geachte Volksbeschermers,

Deze week kwam Wijze Leider Snaky met een verklaring dat hij onterecht, niet welbewust, zonder de intentie om te misleiden, jarenlang, waarschijnlijk al tijdens zijn sollicitatieprocedure, de titel van doctorandus heeft gevoerd op basis van een deeltijdopleiding.

Stichting Bewonerscomité RanddijkTegenWind is geschokt, opnieuw, door uw gebrek aan handelen. Deze Wijze Leider maakte excuses, en u, ónze Volksbeschermers notabene, accepteerden die excuses en verbonden er geen consequenties aan. Terwijl hier sprake is van een strafbaar feit door een Wijze Leider, dat nu onder het tapijt wordt geveegd door u. Net zoals de windmolenblunder op Randdijk, met gevolgen voor de veiligheid van vele duizenden bewoners, door diezelfde Wijze Leider, over de schutting naar Gewest Zuid is gegooid vorige maand. Ook hier nam u uw verantwoording wederom niet. Onze visie is als volgt: alle feiten liggen telkens weer op tafel en er wordt niets mee gedaan. Er wordt niet gehandeld, doorgepakt of verantwoording genomen naar de bewoners toe. Niemand die ú of de Wijze Leiders tot de verantwoording roept. Dit, terwijl Volksbeschermers het controlerend orgaan van het volk dienen te zijn.

Uitgebreid hebben wij u op de hoogte gebracht van het feit dat in Energievisie 2011, door Teut-city zelf in opdracht gegeven aan de Afval Reus om duurzame (wind)energie te onderzoeken. Hierin maakt Teut-city bezwaar tegen windmolens op Randdijk en de Spoorlijn, vanwege serieuze veiligheidsrisico’s door de aanwezigheid van chemische installaties. En diezelfde Wijze Leider, toen ook al in functie op dit dossier, is verantwoordelijk voor het feit dat er ruim een jaar lang gewoon onderhandeld wordt met de firma Mannema, om er twee molens van 180 meter hoog te laten plaatsen naast een BRZO-bedrijf op 500 meter van woningen in de wijken Fatum en Welgesteld..

Ondertussen riep deze Wijze Leider gewoon: “Nee zeggen is geen optie, inspraak marginaal; die molens komen er op Randdijk.”

Geen enkele reactie hebben wij van u ontvangen. Niets. U liet dit gewoon gebeuren, zelfs in mei 2016, nadat u de enig ingediende, alternatieve locatie in ruil voor Randdijk – de spoorlijn bij het Tuttelkerkje – afkeurt, en geen andere beschikbare alternatieve locaties wil indienen bij de provincie, waardoor Randdijk blijft staan als provinciale locatie voor windmolens. Alles voorgekookt, en unaniem besloten, net zoals dit verhaal. Met dit verschil, dat tot dusverre anonieme inwoners van Teut-city, die er schijnbaar ook genoeg van hadden, een brief aan de Wijze Leiders over de onterechte doctorandustitel van Wijze Leider Snaky schreef, waar wél een reactie op volgde. Namelijk de acceptatie van zijn excuses en geen consequenties als gevolg van het plegen van een strafbaar feit.

Wij zien een patroon. Gebrek aan dossierkennis. Tekenend voor Wijze Leider Snaky; niet weten dat een deeltijdstudie geen recht geeft op het voeren van een doctorandustitel. Geen kennis van de onderzoeksrapporten van 2005 en 2011 inzake de windturbines, die notabene in zijn portefeuille als Wijze Leider zaten.

Ieder ander wordt vervolgd voor het ten onrechte voeren van een titel of dient op zijn minst af te treden. Maar niet in Teut-city! En dat zijn ónze bestuurders, die blijkbaar mogen blunderen en ‘niet bewust’ mogen misleiden. De Volksbeschermers grijpen niet in.

Wordt het niet hoog tijd om Teut-city bij Schaapcity onder te brengen? Dan zijn we meteen verlost van die blijkbaar onaantastbare ‘Teuticitiaanse doctrine’: Volksbeschermers en Wijze Leiders die onderling samen falen en dat in de doofpot laten verdwijnen. Dat toont het failliet van de Teuticitiaanse dorpspolitiek aan anno 2016.  Teut-city snakt naar professionele, zorgvuldige besluiten ten dienste van de bewoners, zonder de sfeer van achterkamertjes. Scheelt bovendien veel geld.

Wij, bewoners van Teut-city, hebben geen vertrouwen meer in deze op hol geslagen dorpspolitiek, waar verdeel en heers blijkbaar de toon zetten, en waar vele bewoners aan het kortste eind trekken. Het wordt hoog tijd om ook dit bij de Gewest Zuid neer te leggen om op te lossen.

Wellicht ziet u zich nu wél genoodzaakt op deze brief te reageren, gezien de ernst van de situatie.

Chienny en Justus lezen de brief en geven akkoord; hard, maar geen woord gelogen. Het wordt tijd dat deze handelswijze wordt gestopt, voordat er nog meer rare dingen gebeuren in dit gehucht. En we besluiten, dat als er ook op deze brief niet gereageerd wordt, er straffere maatregelen worden genomen. Dan dienen we officiële klachten in tegen Snaky, de Volksbeschermers en de Wijze Leiders vanwege hun handelswijze. “Wel na de vakantie!”, roep ik in paniek tegen Justus en Chienny. Door al deze commotie lig ik flink achter op schema. Eerst de inspreektekst van Justus nog in concept klaarmaken en dan kunnen we er hopelijk vandoor.

Frannie Frotter©

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.