9 / Dreiging II: turbine Schaapcity

Naast alle rompslomp door het oprichten van de Stichting, het verzamelen van volmachten bij onze achterban om ze te vertegenwoordigen, duikt er nog dezelfde maand van het nieuwe jaar 2016, een immens nieuw probleem op: Schaapcity publiceert in de regiopamfletjes de mededeling dat de plannen voor een ‘participatie’ windturbine op Hekseneiland ter inzage komen te liggen. HELP.

Mij schiet direct te binnen dat eind december een Randdijker al mompelde: “ook al worden we verlost van die ‘krengen’ achter onze huizen op Randdijk, het is water naar de zee dragen met de plannen van Schaapcity.” En nu is het echt duidelijk: we lezen dat er een windturbine op Hekseneiland moet komen. Midden op de rivier, recht tegenover Teut-city en jawel: wéér op 500 meter afstand van de bewoners van de wijk Fatum.

Door alle drukte met het mobiliseren van bewoners en alle acties, is dit volledig langs ons heen gegaan. En dat was natuurlijk precies de bedoeling van de Wijze Leiders van Schaapcity en Teut-city, die er helemaal niet over gecommuniceerd hebben. Sluipenderwijs hebben zij hun plannetjes er doorgedrukt, zonder inspraak van bewoners. Dus naast het vechten tegen de turbines op Randdijk, komt er een nieuwe strijd bij: die turbine van Schaapcity. We kunnen wel janken. Het spel is nu nog vele malen duidelijker aan het worden. Onze Snaky heeft met zijn kompanen in RivierRegio, de wijk Fatum in Teut-city volledig en totaal verkwanseld. Nergens komen windturbines in RivierRegio omdat de bewoners en bedrijven ze niet willen, behalve in en rond Teut-city, bij Randdijk en de wijken Fatum en een stuk van Welgesteld (het ‘arme’ stuk van Welgesteld dan). En Gewest Zuid deed er vrolijk aan mee.

De Participatiemolen van Schaapcity

In het pamfletje staat – geloof het of niet – dat de windturbine op Hekseneiland een perfecte locatie is voor de Schaapcitiaanse bewoners, namelijk zonder overlast, en bijdraagt aan een betere, duurzame wereld voor de kindertjes. De turbine staat middenin een zwaar industriegebied, waar niemand er last van heeft, in tegenstelling tot andere locaties in RivierRegio. Voor het gemak wordt vergeten dat de Teuticitiaanse kindertjes volledig naar de knoppen kunnen gaan door dit duurzame windmolentje. Deze turbine wordt op 500 meter afstand van vele honderden huizen neergezet, midden op de drukst bevaren rivier van Europa. Deze machine zal over water gaan draaien, waardoor het geluid alleen maar versterkt zal worden omdat er geen demping op water mogelijk is, en ook veel verder dragen. De overlast zal dus niet te overzien zijn voor onze bewoners, en dan met name in de wijk Fatum.

Dit ‘duivelse’ plan wordt, samen met vier windturbines op een Schaapcitiaans industrieterrein, naar volle tevredenheid van de bestuurders van Schaapcity ter inzage gelegd voor… u raadt het al: zienswijzen. De turbine op Hekseneiland is een initiatief van een landelijke afvalverwerker, die daar ongebruikte grond over heeft, Schaapcity en een Windreusje, waar Caesar van de participatieclub de scepter zwaait. Die Caesar van de Loosberg in Teut-city, weet u nog. Samen vormen zij de ECS: Energie Coöperatie Schaapcity met als hoogste doel: participatie in een windmolen door de bevolking van Schaapcity. Door mee te doen met deze duurzaamheidsgoeroes, voelen de mensen zich bevrijd van hun schuldgevoel dat zij weliswaar twee auto’s op de oprit hebben staan, zesmaal per jaar het vliegtuig pakken, en 50 kilo voedsel per jaar weggooien. Ze doen immers mee met de windmolen, die groene energie levert voor maar liefst 1400 huishoudens. Dat er maar minimaal 1400 huishoudens in Teut-city niet meer weten waar ze het moeten zoeken van het lawaai en niet meer slapen, dat is niet aan de orde bij de ECS. Schaapcity zal het goede voorbeeld in Gewest Zuid gaan geven. Duurzaam is het toverwoord.

Het huilen staat ons nader dan het lachen. Een zienswijze betekent niets. De echte besluitvorming is er dus al doorgedrukt eind 2015. Met medeweten van de Wijze Leiders en Volksbeschermers in Teut-city. Die wéér hun mond niet open hebben gedaan. Niets. Helemaal niets. Volksverlakkerij.

Snaky, de duurzame Veroveraar van RivierRegio

Daar gaan we weer. Opnieuw spitten naar wat er is gebeurd in 2015 met die plannen voor windturbines. Duidelijk is wel, dat Snaky niet alleen duurzaamheidsgoeroe van Teut-city speelt, maar binnen heel RivierRegio. We komen erachter dat Snaky in Slaapdam blijkt te wonen, en is gezegend met een torenhoge ambitie om de carrierladder in overheidsland te bestijgen. Duurzaamheid is ‘hot’ en ondoorgrondelijk,  waardoor hij een groot gedeelte van Teut-city heeft kunnen opzadelen met een immens probleem: de windturbines.

De promotiekar van Schaapcity en RivierRegio draait inmiddels op volle toeren. De turbine op Hekseneiland wordt een trofee. Een symbool van de duurzaamheidsfilosofie van RivierRegio. Een regio die tjokvol zit met industrie, huizen, verkeer, scheepvaart, luchtvervuiling en lawaai. Tussen al deze ellende moet er dus een vleugje hoop voor de toekomst verschijnen. Wel ver genoeg weg van het prachtige, oude stadsgedeelte van Schaapcity natuurlijk. Dat moet bewaard blijven. Daar mag geen windturbine het unieke, schilderachtige tafereel verstoren. En zeker niet de vele nieuwe bewoners van het gedeelte aan de noordzijde van Schaapcity. Daar zijn dure koopwoningen gepland om het niveau van de stad op te krikken. Die worden immers niet meer verkocht als daar van die ‘duurzame’ windturbines het uitzicht verstoren. Dat was namelijk het argument van het buurstadje aan de overkant daar. Door hard te zoeken ben ik ook hier weer een opmerkelijk staaltje politiek gestuit.

In het voorjaar van 2015 kregen de bewoners aan de rivierzijde van het stadje Kathol-city lucht van de plannen van Schaapcity. De politiek opereert daar blijkbaar voor de bewoners, want binnen no time stond daar een lokaal politiek clubje Volksbeschermers op, dat op hoge poten een brief stuurde aan de Wijze Leiders van Schaapcity. De bewoners van een mooie koopflat aan de rivier, wilden geen overlast van windturbines daar. Ja: meervoud. Want Gewest Zuid roept al jarenlang dat daar windturbines moeten verschijnen, en niet zo weinig ook. Schaapcity blijkt de beroerdste niet en treedt  in overleg met de Volksbeschermers van Kathol-city. Innig overleg welteverstaan. De Wijze Leider Duurzaamheid van Schaapcity heeft een intiem onderonsje met deze Volksbeschermers om de angsten van de bewoners te bespreken. Hun uitzicht zou verstoord worden, en naast geluidsoverlast en slagschaduw, hun woongenot. Dat mocht niet gebeuren. Dit was ergens in de zomer van 2015. Zonder twijfel zal ook Snaky aangeschoven zijn bij deze gesprekjes. Snaky, die de duurzaamheid in heel RivierRegio bewaakte en vergrootte. Een soort Superman eigenlijk. Is er ergens een probleem: Snaky Superman lost het in een flits voor u op. En met succes. In oktober 2015 werd duidelijk dat Kathol-city geen windturbines voor de deur kreeg. De bewoners van de dure koopflat haalden opgelucht adem. Hoera! De nieuwe locatie werd namelijk Hekseneiland: pal voor de deur van Teut-city, voor de minst welgestelde wijk van de hele regio.

Zoals u al kunt raden: dit bericht is destijds volledig aan ons voorbij gegaan. Te druk met de ellende in onze directe achtertuin. En dankzij de Wijze Leiders en Volksbeschermers in ons eigen Teut-city, die hier natuurlijk weer geen enkele aandacht aan hebben besteed. Geen woord in hun wekelijkse toespraken in het regiopamfletje. Niets in hun Overlegvergaderingen. Niets. Helemaal niets.

We zuchten nog maar eens heel diep, Chienny en ik. Pakken we dit op? Duizend meter van ons huis. Gaan we dit redden? Qua tijd en energie? Het rechtvaardigheidsgevoel wint. We zijn in een maffiagemeente komen wonen, die moeiteloos een ‘achterstandswijk’ verkwanselt, niet communiceert naar haar bewoners, en niet acteert als ze op de vingers wordt getikt. Die speelt met veiligheid, gezondheid en leefbaarheid van haar bewoners in plaats van deze te beschermen en te borgen. We hebben inmiddels een goed inzicht in de wijk Fatum en een stuk van Welgesteld. Hier wonen mensen die hard werken, het vaak net redden en geen tijd hebben voor een overheid die niets voor ze doet. Die niet snel in opstand komen tegen bevoegd gezag, en niet gemakkelijk een brief schrijven. Samen met Justus en de rest van de Randdijkers, besluiten we dat we dit probleem erbij nemen. Voor de mensen die het niet zelf kunnen. En dat wordt nog een hele klus. Twee zaken tegelijkertijd. Tegen een politiek die niet transparant is en volledig tegen lijkt te werken. Mission impossible?

Frannie Frotter©

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.